torsdag den 23. februar 2017

Om at møde en hund – et opråb til forældre, lærer og børn.


Når vi går tur så en af de bedste ting der kan ske, ifølge Zorro, at møde børn. De nemlig bare dejlige og sjove, det bliver kun bedre hvis de har en fodbold.
Men altså nogle børn trænger til en seriøs lektion i at møde en hund, både for deres og hundens skyld. Vi heldige her i byen er det ikke flertallet af børne som trænger til denne lektion, nærmere de voksne faktisk og de efterfølgende råd gælder derfor alle. Og jo selvom du ikke selv har hund så er det godt at vide hvordan man opføre sig i mødet med en hund, for der er mange hunde i Danmark, det lidt som at lærer om trafik i børnehaven god viden for at kunne færdes i det danske samfund.

Helt grundlæggende så kan du nøjes med at huske følgende 3 ting når du møder en hund:

1)      Spørg altid før du hilser på en hund, og HØR EFTER hvad der bliver sagt.

2)      Gå aldrig hen til en bundet hund, heler ikke selv om du kender den.

3)      Opfør dig roligt, ikke skrige og løbe forbi fordi du bange, ikke drille hunden eller kaste ting efter den.

Men hvorfor spørger hvis man kender hunde og kan se den er venlig, først og fremmest skønt du kender hundesprog, og ja så har du nok ret, MEN du ved ikke om lige den hund du gerne vil hilse på netop er bange for folk med hat eller har smerter eller er ved at træne. I lige Zorro og mit tilfælde er det træning, Zorro er så glad for at hilse at vi arbejder hårdt på at han skal tage det roligt og først må hilse når a) han er i ro og b) jeg giver ham lov. Til gengæld kan jeg med 90% sikkerhed sige at spørg du mig får du et ”ja når jeg har givet ham lov”, de sidste 10 procent er vi enten på vej hjem med frostvare eller skal nå noget. Som sagt er mange lokale børn her ganske gode til at spørger, nogle kender Zorro så godt at de spørg om Zorro må sige hej, det hyggeligt at møde de børn.

Og hunden som er bundet, ja risikoen er at den kan føle sig presset af at du kommer, den er alene og ikke kan komme væk. Så selv om den piver, så lad den være, med mindre den er kommet tydelig til skade så kan en voksen godt hjælpe den. Plus du kan jo ikke opfylde regel nr. 1, når ejer ikke er der.

Den sidste regel med at være rolig har jeg pointeret fordi den også gælder jer der ikke vil hilse og derfor ikke spørg. Har mødt mennesker som jeg på afstand kunne se var utrygge, hvorfor jeg gik til side og stod stille med Zorro, de løb skrigende forbi. Problemet er bare at det for de fleste hunde vil virke ophidsende, enten som opfordring til leg eller som om noget farligt sker.


fra DKKs side om børn og hunde.
Vil du lære mere så se evt. dette video klip fra DKK ”kender du en hund”

Dkk har også en utrolig service hvor du kan få en ud i klassen og lære børnene at omgås hunde, personligt mener jeg at alle skoleklasser skulle have besøg af denne hundeambassadør senest i 2.klasse. Tilbuddet er ganske gratis, og det da fantastisk, læs mere her.

Jeg hører gerne om dine hundemøder i kommentarerne, eller dine gode råd til folk der møder en hund, for jeg har jo langt fra dækket alt.

4 kommentarer:

 1. Som udgangspunkt ved jeg - som du ved - intet om hunde, men derfor blev jeg alligevel glad, da du skrev, at man skal spørge, om man må hilse på. Det gør jeg af en eller anden grund altid. Måske bare for ikke at blive bidt og ædt :-) Det er meget sjældent, jeg har fået nej. Jeg har mest lyst at hilse på labrador og golden retriever.

  Jeg satte mig og så en af de videoer, du linkede til. Det var vældig lærerigt. Tak for den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man først spørg så man langt, så fantastisk du gør det.
   Ja videoen er er lærerig, også for voksne.
   Tak for kommentaren, håber også at få kontakt til nogle forældre og lærer.

   Slet
 2. Da mine børn var små for meget længe siden, lærte jeg dem, at de skulle spørge ejeren "Kan Deres hund lide børn?!" Det er der faktisk en del hunde, der bestemt ikke kan (måske af dårlig erfaring!). Det er vigtigt, at børn lærer fra helt små af, hvordan de skal omgås dyr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar
   Det er der nemlig nogle hunde der ikke kan, eller ikke kan lide man har hat på ovs.
   rigtig godt spørgsmål, så længe et ja bliver fulgt op med at spørger før man hilser... for den kunne jo skulle havde tilladelse af sin ejer til at hilse.

   Slet

Tak fordi du læste, jeg sætter stor pris på dine kommentarer.
Husk du kan få besked om nye indlæg på din email.